KEPÇE KULAK

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Bazıları hayatını açık saçlarla dolaşarak geçiriyor, bazıları kepçe ya da yelken kulak gibi alaycı cümlelerle muhatap olmak zorunda kalıyor, kimileri ise kulaklarını yapıştırıcıyla geriye yatırmayı dahi deniyor. Kepçe kulaklar, vücutta insan psikolojisini en olumsuz etkileyen şekil bozukluklarından biri olarak tanımlanıyor.

Kepçe kulak psikolojik sorunlara neden olabiliyor

Kepçe kulak, toplumda en sık görülen kulak deformitesi yani şekil bozukluğudur. Hemen her yaşta kişi bu sorunla uzmanlara başvurmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan deformite olarak kabul edilebilir. Çocukluk çağında pek çok espriye konu olur, aile büyükleri ya da okul arkadaşları kepçe kulağa sahip çocuklarla şakalaşırlar. Çoğu zaman göz ardı edilse de kişinin psikolojisini ileri yaşlarında dahi etkileyebilir.

Kepçe kulağın ileriki yıllarda çocukların psikolojilerini bozmaması için okul çağından önce tedavi edilmesi önerilir. Kulak gelişiminin büyük kısmı bu zamana kadar tamamlandığından kepçe kulak operasyonunun erken dönemde yapılmasının hiçbir zararı yoktur. Çocuklarda genel anestezi, erişkin hastalarla lokal anestezi ile yapılır.

Yeni doğan döneminde kulak operasyona gerek kalmadan şekillendirilebiliyor

Anne karnında iken çocuğun dolaşımına geçen östrojenler sayesinde yeni doğan döneminde kulak şekillendirilebilir haldedir. Erken dönemde plastik cerrahlar tarafından özel kulak bantları ile kulaklar kafaya yaklaştırılabilir ve kepçe kulak görünümü azaltılabilir.

Kıkırdak yapısı çok karışık ve 3 boyutludur. Üzerindeki derinin inceliği, özelliği ve kıkırdakların şekli çok önemlidir. Kepçe kulak oluşumun yapısal birkaç nedeni vardır. Kepçe kulakta kıkırdaklar zayıf olabilir, iç kısımda bazı bölgelerde kulak kıvrımı oluşmayabilir ya da kulağın içindeki “konka” adı verilen çukur kısım olması gerekenden çıkık olabilir. Bu etkenlerden birinin varlığı farklı şekillerde kendini gösterir. Uygulanan cerrahi tedavi mevcut deformitenin analizinin yapılmasından sonra daha doğal bir sonuç elde edebilmek için probleme yönelik olarak uygulanır.

1 haftada iyileşme sağlanıyor

Kepçe kulak operasyonu 1-1,5 saat süren bir işlemdir. Pek çok yöntem uygulanmakla birlikte; bizim uyguladığımız yöntem kulak arkasından yaklaşımla kıkırdakların şekillendirilmesi ve gerekirse fazla kıkırdağın alınıp kulağın yeniden şekillendirilmesi esasına dayanır.

Ameliyat sonrası baş bölgesi 1 gün bandajlanır, çocuk hastalarda ise 2 gün özel bir bant kullanılması istenir. Hasta erişkinse ve kulağını koruyabilecekse farklı bir şey önerilmez. Şişlikler yaklaşık 1 hafta içinde iner. Her hasta için yapılacak işlem birbirinden farklıdır, kepçe kulak ameliyatı standart bir operasyon değildir. Kişide hangi bozukluk varsa bu yönde bir tedavi uygulanır.

Özgüveni artırıyor

Şişlikler indikten sonra kişi kulaklarını rahatça kullanabilir hatta kadınlar küpe dahi takabilir. Kepçe kulak ameliyatı için bizlere başvuran erişkin bayanlarda en sık şikayet saçlarının toplayamamaktır. Ameliyat sonrası hastalar kontrollerine genellikle saçlarını toplayarak ya da topuz yapmış olarak gelirler. Bu da kepçe kulak ameliyatının kişide özgüveni ne kadar artırdığına bir işarettir.

Kendinizi uzman ellere emanet edin

Kulak kıkırdağı enfeksiyona çok yatkın bir dokudur enfeksiyon olduğu takdirde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kepçe kulak operasyonlarının mutlaka steril şartlarda ve uzman ellerde yapılması önemlidir.

Büyük kulaklar da küçültülebiliyor

Kepçe kulak, kulağın kafa ile açısının normalden fazla olmasıdır. Kepçe kulaklarla birlikte kafaya oranla büyük kulaklarla da karşılaşabiliyoruz. Kulak arkası ve önünden belli noktalardan kesi yapılarak büyük görüntüye neden olan kıkırdak bölümü çıkarılıp kulağa yeniden şekillendirme yapıyoruz. Kulak küçültme operasyonlarında da son derece başarılı sonuçlar almaktayız.

 

Kepçe Kulak

hakkında detaylı bilgi için adınızı ve telefon numaranızı bırakabilirsiniz

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

Sağlık Bloğu

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Battal Tekin'den sağlık yazıları.