BURUN ORTA DUVAR EĞRİLİĞİ

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Septum olarak tanımlanan burun orta duvarı burunu boşluğunu ikiye ayıran tabanda çene kemiği arkada vomer kemiği ve büyük bölümü kıkırdaktan oluşan yapıdır. Burun içini her iki taraftaki alt orta ve üst burun eti (konka) ile beraber kabaca üç boşluğa ayrılır. Bunlar alt ,orta ve üst boşluktur. Alt boşluk nefes almamızı direkt etkiler, orta boşluk sinüs ve kısmen nefesi etkilet üst boşluk daha çok koku ile ilgilidir.

Her septum eğriliği ameliyat edilmelimidir?

Herkesin burun duvarında eğrilik olabilir. Bütün eğrilikler ameliyat edilmez, özellikle alt boşlukta çene kemiğinin oluşturduğu alt boşlukta tıkayıcı bir eğrilik varsa ameliyat yapılmalıdır. Orta bölümde, orta ve ileri eğrilik var ise yine ameliyat edilmelidir.

Septum eğriliği tanısı?

Septum deviasyonu tanısı basit bir endoskopik fizik muayene ile konabilir fakat rinomonometri gibi hava akım hızı veya tomografi nadir olarak istenebilir.

Septum ameliyatı nasıl yapılır?

Septum deviasyonu ameliyatı günümüzde burun içinden yapılan yaklaşık 1 cm kesiyle bazen direkt bazen de endoskopik olarak kamera yardımıyla, eğriliğe neden olan kemiğin ve kıkırdağın çıkarılarak septum anatomisi korunarak yapılır. Daha sonra eriyen ipler ile kesi yeri ve septum iki taraflı dikilir. Genelde aynı seansta alt burun etleri Radyofrekans ile küçültülür. Ameliyatın gidişine göre silikon tampon veya merosel tampon konulur. Bir veya iki gün sonra tamponlar alınır. Septuma iki taraflı dikiş konulduğunda tamponsuz yapılabilir hastaların ve benim tercihim genelde bu yönde olmaktadır.

Septum eğriliği tekrar eder mi?

Hastaların en sık sorduğu soruların başında gelir. Genelde etraftan duyumlar neticesinde böyle yanlış bir önyargı vardır. Septum deviasyonu ameliyatı doğru bir şekilde yapılırsa tekrar etmez. Tekrar eden veya nüks eden burun polipleri veya tümörleri olabilir.

Septum ameliyatından sonra süreç ve koplikasyonlar nelerdir?

Ameliyat sonrasında tampon alındıktan sonra kısmen bir açılma olur fakat burundan nefes alma rahatlığı ikinci veya üçüncü haftanın sonrasında olur. Burun yıkama sıvıları veya deniz suyu dediğimiz ilaçlar ile burun içi temizliği yapılır. Ertesi gün banyo yapılabilir fakat iki hafta havuz veya denize girmemek gerekir.

Komlikasyonlar

Erken dönemde kanama, geçici burun tıkanıklığı akıntı sayılabilir.

Geç dönemde burun içi yapışıklık (şinesi), septumda delik (deşirürji), koku alma bozukluğu veya yetersiz cerrahi başlıcalarıdır.

Burun Orta Duvar Eğriliği

hakkında detaylı bilgi için adınızı ve telefon numaranızı bırakabilirsiniz

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

Sağlık Bloğu

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Battal Tekin'den sağlık yazıları.