BOĞAZ ENFEKSİYONLARI

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Boğaz Enfeksiyonu Nedir?

Virüs ve bakterilerin sebep olması ile boğaz enfeksiyonu ortaya çıkmaktadır. Özellikle grip mevsiminde yaygın olarak görülürler ve burun akıntısı, hapşırık gibi belirtileri de beraberinde getirirler. Bunların çoğunluğu için ilaç tedavisi gerekli değildir ancak doktora gidilmesi ciddi hastalıklar da mevcuttur.

Nedenleri Nedir?

Nedenleri virüs kaynaklı ve bakteri kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Virüs kaynaklı olanlara soğuk algınlığı ve nezle virüsleri neden olmaktadır. Çeşidi çoktur ve bulaşıcı olma dereceleri yüksektir. Özellikle kış aylarında görülürler ve boğaz enfeksiyonu olan çoğu kişide bu virüsler görülür. Virüs kaynaklı hastalıklar şunlardır: bademcik iltihabı, kızamık, farenjit, suçiçeği, aftlar, uçuk virüsleri ve gırtlak iltihabıdır. Bakteri kaynaklı olanlar ise antibiyotikle iyileşenlerdir. Bunlar; boğmaca, epiglotit, sinüzit olarak sıralanabilir.

Tedavisi Nasıldır?

İyileşme sürecini hızlandırmak, ağrıyı azaltmak ve oluşabilecek ciddi durumların önüne geçmek için bazı tedaviler uygulanmaktadır. Ancak çoğu boğaz enfeksiyonu ciddi tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden de geçer. Belirtileri hafifletmek ve iyileşme süresini hızlandırmak için aşağıdaki tedaviler uygulanabilir:

  • Ağrı kesiciler: Hastalık sürecinde oluşabilecek yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilir.
  • Antibiyotikler: Bakteri kaynaklı olan enfeksiyonlara karşı kullanılır. Şiddetli vakalarda, bağışıklık sisteminin çok zayıflaması halinde kullanılması tavsiye edilir.
  • Bademcikleri aldırmak: Eğer bir yıl içerisinde 4-5 veya daha fazla tekrarlanmış bademcik iltihabında doktorun önerebileceği bir yoldur.

Boğaz Enfeksiyonları

hakkında detaylı bilgi için adınızı ve telefon numaranızı bırakabilirsiniz

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

Sağlık Bloğu

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Battal Tekin'den sağlık yazıları.