Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Geçmeyen ağız kokusunun nedeni araştırılmalıdır
Nefesin geçici olarak kötü kokması aç kalmakla veya bir boğaz enfeksiyonuyla ilişkili olabilir. Ağız kokularının %90’ı ağız ve diş hastalıkları ile kulak burun boğaz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar. Boğaz enfeksiyonları, boğaza bağlı sinüsler, akciğer hastalıkları kötü nefes kokusunun başlıca nedenleri arasında sıralanabilir. Ancak kokunun kalıcı ve uzun süre hissediliyor olması, kokuya neden olabilecek başka hastalıkların olma ihtimalini artırır.
Ağız kokusunun sebebi “Reflü olabilir…
Ağız kokusu diş hastalıklarına veya boğaz enfeksiyonlarına bağlı değilse, kokuya mide hastalıklarının neden olabileceği hatırlanmalıdır. Örneğin toplumda oldukça yaygın bir şekilde görülen “reflü”; ağız kokusuna neden olabilen bir mide hastalığıdır. Reflü hastalarında, mide içindeki sıvıların yemek borusuna geçmesiyle, mide içeriğinin kokusu nefeste hissedilir.
Yemek borusu hastalıkları da nefes kokusu nedeni
Yemek borusunda oluşan ve “divertikül” adı verilen baloncuklar, alınan gıdaların mideye inmesini engelleyerek, bu baloncuk içerisinde birikmesini sağlayabilir. Midede sindirilemeyen gıdaların sindirimi baloncukta bulunan bakteriler tarafından gerçekleşir ve bu durum nefese kötü bir koku olarak yansır. Hastalığın tanısı için endoskopi yöntemi kullanılır. Cerrahi müdahale ile baloncuğun çıkarılması, nefeste hissedilen kötü kokunun da ortadan kalkmasını sağlar.
Ağız kokusuna neden olan bir başka hastalık ise “akalzya”dır. Bu hastalıkta, yemek borusunun alt ucu kasılır ve gelen gıdayı aşağıya doğru geçiremez. Yemek borusunda uzun süre bekleyen gıdaların bakteriler tarafından sindirimi sırasında, kötü bir koku nefes yoluyla açığa çıkar.
Hijyenik olmayan gıdalar mide bakterilerini tetikliyor
Midede oluşan bakterilerle gelişen ve oldukça yaygın bir mide hastalığı olan “Helicobacter pylori”nin de ağız kokusuna neden olduğu düşünülmektedir. Hijyen anlayışının yetersiz olduğu toplumlarda daha sık rastlanan bu hastalık tedavi edildiğinde, ağız kokusunun da ortadan kalktığı tespit edilmiştir.
“Mide kanserinde ağız kokusu görülebilir ancak…”
Mide kanseri olan kişilerin mide çıkışlarında ölü bir doku ortaya çıkmaktadır. Bu ölü dokunun olduğu yerde ise, buradan beslenmeye başlayan bakteriler türemektedir. Bu durum aşırı derecede kötü bir kokuya neden olmaktadır. Ancak, mide kanseri ağız kokusu yapacak kadar ilerlemişse, mutlaka öncesinde başka bulgular da vermiş demektir. Bu nedenle, ağzı kokan kişi, bu kokunun sebebinin mide kanseri olduğunu düşünüp, endişe etmemelidir.
Her şeye rağmen ağız kokunuz geçmiyorsa…
Ağız, diş ve kulak, burun, boğaz sağlıyla ilgili bir sorun olmadığı halde; devam eden ağız kokusu şikayetlerinde, mutlaka sistemik bir hastalığın veya sindirim sisteminden kaynaklanan bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır. Gerekli doktor kontrolleri ve tetkikler yapılarak, ağız kokusuna neden olan rahatsızlık tespit edilmeli ve en uygun tedavi şekli belirlenmelidir.